Samen, Cultureel, Eigenzinnig, Onderzoekend
westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland westfriesland

Thomas Mataheru (filmproducent)

15 nov 2019


Interview met Thomas Mataheru.

Wie ben je en van wanneer tot wanneer zat je op de OSG West-Friesland?

Even voorstellen, ik ben Thomas Mataheru. Filmproducent in Amsterdam en afkomstig uit Hoorn. In 2013 heb ik mijn havo diploma behaald aan de OSG West-Friesland, waarna ik aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam de opleiding Productie begonnen ben. 

Waarom koos je voor deze opleiding? 

Tijdens mijn tijd op de OSG was ik altijd al met media bezig. Zo begon ik met podiumtechniek binnen de school en werkte ik tevens bij het toenmalige HoornTV (nu WEEFF). Omdat ik zeer geïnteresseerd was in de filmindustrie heb ik uiteindelijk besloten om Productie te gaan studeren aan de Nederlandse Filmacademie. Bij productie ben je namelijk altijd van A tot Z betrokken en heb je niet alleen te maken met het produceren van de opnames. 

Hoe zag de start van je carrière eruit? 

De filmacademie werkt als volgt: je begint met korte films, eerst 5 minuten, dan 10, totdat je uiteindelijk in je eindexamenjaar een film van maximaal 30 minuten kunt maken. Als producent ben je dan aan ten minste twee projecten verbonden, omdat deze nooit synchroon lopen. Meestal is er één in de voorbereiding terwijl de andere “filmt”. Wanneer het ene project klaar is en naar de post-productie toe gaat dan begint het andere project andere met de opnames.

Mijn eindexamenfilms zijn: Sisters , onder regie van Daphne Lucker, en Het zaad van Karbaat , onder regie van Miriam Guttmann. Deze hebben we echter allebei in de eerste helft van het jaar opgenomen. Dat betekende dat ik nog een half jaar ruimte “over” had. Zodoende heb ik in dat jaar aan totaal zeven (!) films meegewerkt. Echt gekkenwerk wanneer ik er nu aan terug denk, maar dat zegt ook wel iets over mij. Ik leg de lat graag hoog en ga een uitdaging niet uit de weg. Mede daarom ben ik al tijdens de filmacademie, samen met klasgenoot Jolijn van Rinsum, een eigen productiebedrijf begonnen: Blanc Film . We zijn nu een jaar verder en hebben onder ons eigen bedrijf alweer twee nieuwe korte films uitgebracht: Meidagen, onder regie van de Italiaanse regisseur Juri Ferri, en Kimya, onder regie van Amira Duynhouwer. 

Het lijkt alsof het allemaal een beetje vanzelf gaat, is dat ook zo?  

Tja.. Het klinkt allemaal leuk, maar het is echt ontzettend hard werken! Wij zijn natuurlijk meteen in het diepen gesprongen met ons eigen bedrijf, maar dat betekent ook dat je helemaal onderaan de ladder begint. We zijn nog te klein om subsidies van het filmfonds te krijgen en laten we eerlijk zijn, Nederlandse films zijn nou niet bepaald een commercieel product. 

Wel heb ik met mijn  eindexamenfilms ontzettend veel succes. Sisters heeft inmiddels op meer dan 45 filmfestivals gedraaid en daar ook meer dan 20 prijzen in ontvangst mogen nemen. Van Het zaad van Karbaat wordt op dit moment zelfs een vervolg gemaakt, nadat ook die overal op de wereld op verschillende filmfestivals vol lof is ontvangen. Het zaad van Karbaat is zelfs in Amerika in de prijzen gevallen! 

Dat zijn mijn belangrijkste visitekaartjes. Via deze weg kom ik met mensen in contact en netwerk ik. Misschien dat net die ene persoon ons dan weer een stapje verder kan brengen in het realiseren van onze volgende film. 

Wat doe je nu precies en hoe ziet jouw werkweek eruit?

Geen dag is hetzelfde. De ene week zit ik de hele week in scriptbesprekingen en schrijf ik subsidieaanvragen voor nieuwe projecten of bekijk ik met verschillende acteurs het voorstel dat een castingbureau ons toegestuurd heeft voor een bepaalde rol. De week erna rijden we stad en land af opzoek naar geschikte locaties om te filmen. Je komt op de gekste plekken waar je normaal gesproken nooit terecht zou komen en ik ontmoet daarbij vaak leuke mensen. 

In de, naar mijn mening, leukste werkweken zijn we op filmfestivals te vinden of, als het écht meezit,  hebben we een eigen première. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak. 

Het is hard werken. Bijna iedere avond en in bijna elk weekend werk ik, wat best stressvol is. Maar dat is nou eenmaal nodig om een film te kunnen maken. Eigenlijk gek, maar de daadwerkelijke draaidagen zijn het kleinste onderdeel van mijn werk. We zijn voornamelijk heel lang bezig met alles tot in de puntjes voorbereiden. 

Wat maakt het werk zo leuk?

Voor mij is het hoogtepunt van elke film altijd de première. Je moet je even voorstellen dat een korte film ongeveer 1,5 jaar kost om te maken. Tijdens die première is het dan echt spannend of de kijkers het wel mooi vinden en of ze wel lachen op de juiste momenten. Maar als de film klaar is en mensen positief reageren dan is dat het mooiste dat er is, dan wordt al dat harde werken beloond! 

Persoonlijk had ik dit jaar ook een hoogtepunt. Ik mocht namelijk met een talentenprogramma mee naar het filmfestival in Cannes, te Frankrijk. Dat is één van de grootste filmfestivals ter wereld waar ik zomaar aan iedereen voorgesteld werd! Goed, behalve dan misschien aan Quentin, Brad of Leo, maar ze waren er wel! Dat zijn dromen die uitkomen. 

Maar ook het bezoeken van een filmfestival is werken, netwerken vooral. Zo heb ik daar bijvoorbeeld Sisters verkocht aan iemand die ik daar voor het eerst ontmoet heb. Maar ik voelde me daar voornamelijk als een klein kind in een snoepwinkel hoor! 

Wil je de huidige OSG leerlingen nog iets meegeven?

Ga later vooral iets doen wat je heel erg leuk vindt, dat geeft je enorm veel energie. Van je hobby je werk maken zeggen ze altijd. Tuurlijk zijn er ook wel eens dingen die niet lukken. Zoals in mijn geval een verkoop aan Netflix voor 250 landen, om vervolgens te horen dat Netflix het op het laatste moment afketst.  Dat is zeker even slikken… Desondanks geloof ik in wat ik doe. En wanneer je in jezelf gelooft dan gaat het lukken, daar ben ik van overtuigd. Wat natuurlijk ook een optie is, is om net als Linde Hartog, een andere oud OSG student, stage te komen lopen bij mij :).

Ga terug

OSG West-Friesland

De OSG is een school waar leerlingen in een veilig en
inspirerend leer- en leefklimaat tot optimale prestaties
kunnen komen. Met respect voor de eigenheid van
iedere leerling streven wij naar het geven van onderwijs
op maat en ondersteuning die adequaat, efficiënt
en effectief is.

 

 

 

Contact OSG West Friesland
Bontekoestraat 3
1623 LL Hoorn
(0229) 24 62 64

osgwestfriesland@atlascollege.nl
 kvk: 37153438  - btwnr.: 8209.71.054.B.01

Samen, Cultureel, Eigenzinnig, Onderzoekend